H@cker

Maria Genova (1973) werd geboren in Bulgarije en groeide op in Plovdiv, de tweede stad van het land. Ze voltooide daar haar gymnasiumopleiding en op haar negentiende volgde ze haar vakantieliefde naar Nederland. Al na één jaar werkte ze als freelance journalist voor het Noordhollands Dagblad en na een paar honderd artikelen schreef ze zich in voor een HBO-opleiding journalistiek. Ze studeerde binnen vier jaar af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Ze werkt voor verschillende kranten en tijdschriften. Haar hobby’s zijn schilderen, skiën, dansen, schaken en boeken lezen.

“De journalistiek is een prachtig vak en ik was ook helemaal niet van plan iets anders te gaan doen, zoals een boek schrijven”, zegt Maria. “Het idee voor Communisme, Sex en Leugens ontstond heel spontaan toen ik er per toeval achter kwam dat er in Nederland geen enkel boek was verschenen over het leven van de gewone mensen tijdens het communisme. Ik zag een gat in de markt voor een tragikomisch en lekker leesbaar werk over de voor- en de nadelen van een dictatuur. Nadat mijn debuut enthousiast werd ontvangen, met een positieve recensie van de Volkskrant, de Looijer Debutantenprijs in 2007 en interviews op alle landelijke radiozenders, wist ik zeker dat ik de journalistiek voortaan met het schrijven van boeken wilde combineren. En ik denk dat ik dat heel lang kan volhouden. Ik doe het met heel veel passie en plezier en ik ontvang onvoorstelbaar veel reacties van lezers. A dream come true.”

Na haar debuut schreef Maria diverse succesvolle boeken. Haar tweede boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ (over loverboys en vrouwenhandel in Nederland) werd een bestseller. Daarna verscheen ‘Vrouwen die mannen geloven’, een spannende roman over liefde, verraad en de Russische maffia. Haar derde boek ‘Vrouwen te koop’ leidde tot veel publiciteit over de misstanden in Nederland en tot diverse Kamervragen. ‘Het Duivelskind’ belicht twee andere pijnlijke onderwerpen: kindermishandeling en falende jeugdzorg. Het boek stond vlak na verschijning zowel op de Nederlandse als op de Belgische bestsellerlijst (inmiddels negende druk).

Ook ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ is voor veel lezers een eye-opener. Het boek laat zien hoe gemakkelijk het is om je identiteit te stelen en je computer te hacken. Door de frisse, niet technische blik op het onderwerp werd het een hit in het bedrijfsleven. Veel bedrijven en organisaties geven het aan hun werknemers cadeau om ze bewuster te maken van de digitale gevaren. Maria is ook één van de meest gevraagde sprekers in Nederland op het gebied van identiteitsfraude, privacy en informatiebeveiliging. In dit filmpje vertelt ze daar meer over. Ze heeft al vele tientallen lezingen gegeven: aan gemeente, energiemaatschappijen, woningcorporaties, ict-bedrijven, ziekenhuizen, politie, de Koninklijke Marechaussee, nucleaire bedrijven, bibliotheken, etc.

In 2014 werd ze voor de boeken ‘Komt een vrouw bij de h@cker’en ‘Dansen op de Muur’ uitgeroepen voor Schrijfster van het Jaar. ‘Dansen op de muur’ is sterk autobiografisch, vermakelijk en interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in de recente geschiedenis.

In 2015 verschenen ‘Gedwongen liefde’, een update van haar boeken over de vrouwenhandel en ‘Sexy selfies’ over pubers, naaktfoto’s en cyberpesten.

In 2016 verscheen ‘Als afscheid pijn doet’, een waargebeurd verhaal over zelfdoding, onmacht en onvoorwaardelijke liefde.

Maria Genova heeft veel volgers op social media. Contact opnemen kan via:

 twitterlinkedinfacebook
Afbeelding 3

IMG_0465-1024x683

IMG_0773-768x1024

P9210141-768x1152IMG_0788