Maria Genova geeft al jaren schrijfworkshops en helpt daarnaast veel beginnende schrijvers met hun manuscripten. Verschillende van haar cursisten hebben gedebuteerd bij bekende uitgevers of hebben succesvolle boeken in eigen beheer uitgebracht. De schrijfworkshops vinden bijna elke maand plaats, steeds op een andere dag, zodat iedereen af en toe kan komen. Er zijn geen verplichtingen, je betaalt alleen als je komt. Aanmelden van tevoren is wel wenselijk in verband met het maximum aantal deelnemers. Dat kan via email (genova@casema.nl) of via de contactpagina op deze site. Er is een mailinglist voor de mensen die automatisch een berichtje willen ontvangen wanneer de volgende schrijfworkshop is.
De schrijfworkshops worden gehouden in Heemskerk, 26 km van Amsterdam. De meeste schrijfworkshops vinden ’s avonds plaats van 20.00 tot 22.15 uur en kosten 25 euro all-in. Dit is inclusief zeer uitgebreide redactie van zo’n 5 pagina’s manuscript die je van tevoren via de mail stuurt. Uiteraard is het niet verplicht om iets in te leveren. Tijdens de schrijfworkshops worden al je vragen heel concreet beantwoord. Je hoort interessante voorbeelden uit de praktijk en je krijgt veel tips om een verhaal beter te maken. De sfeer tijdens de workshops is vriendelijk en ontspannen, je hoort interessante verhalen van andere schrijvers en er ontstaan veel spontane vriendschappen.

 

Enkele meningen over de schrijfworkshops en de manuscriptredactie:

Ik had een week vrij na onze ontmoeting en ben gelijk aan de slag gegaan! Het is echt wonderlijk hoe volwassen mijn manuscript is geworden na jouw redactie. Met minder woorden wordt er eigenlijk veel meer gezegd en het verhaal is duizend keer vlotter geworden!

Sandra Kolhoff

 

Door jou ga ik heel anders naar mijn teksten kijken en zie ik soms nog meer dingen in mijn manuscript die ook beter kunnen. Heel erg leerzaam!
Nogmaals ontzettend bedankt voor je tips!!!! (Zo, mijn uitroeptekens zijn op voor de rest van het jaar. Naar verluidt moet je er niet meer dan 1 per 10.000 gebruiken. Glimlach).

Marianne van der Wal

 

Mijn oorspronkelijke manuscript was ‘ziek’. Je hebt de ziekte eruit gesneden. En door stukken te verplaatsen is het ineens spannender geworden. Heerlijk!

Frans Super

 

Ik ontving veel kritische en waardevolle adviezen waardoor ik de laatste puntjes op de i kon zetten. Dankjewel voor je welgemeende en goede tips, die ik zeer ter harte neem in dit uitgebreide en nauwkeurige proces! #laatstefaseboek

Miranda van Dijk

 

Nadat ik een paar schrijfwedstrijden won en in contact kwam met een grote
uitgever, nam ik contact op met Maria. In een
recordtempo heeft zij mijn manuscript geredigeerd, en tijdens een
persoonlijk gesprek alles toegelicht. Ik had het nooit verwacht maar echt
élke opmerking die ze maakte heeft mij iets geleerd. Ik kan iedereen
aanraden om met haar in zee te gaan. Prettige vrouw om mee te werken!

Tamara Haagmans

 

Ik wou je nog even bedanken voor de gastvrijheid van afgelopen vrijdag. Geweldig om te zien hoe je al die auteurs echt een stuk op weg hielp. Heel knap hoe je zo efficiënt bij elk van hen meteen de vinger op de zere plek legt en de kritiek in voor hen begrijpelijke taal weet te verwoorden. Ik was werkelijk onder de indruk – en dat ben ik niet snel. Jouw workshop was echt boven verwachting en ik stuur graag meer mensen naar je door.

Esther Kraaijenbrink, uitgever www.bestelmijnboek.nl

 

Ik heb werkelijk respect voor de manier waarop jij Muurbloem hebt geredigeerd! Ik heb er enorm veel van geleerd! Het succes van Muurbloem heb ik ook aan jou te danken.

Gaby Rasters

 

Dankzij jouw kritische blik op het manuscript is mijn roman ‘Het huis met de veranda’ veel beter. Daardoor ligt het nu in Nederlandse bibliotheken.

Ton Zevenhoven

 

Ik heb bij Maria een schrijversworkshop gevolgd. Ik was net begonnen met het schrijven van een boek en wilde graag hulp en tips. Maria motiveert, stimuleert en maakt je enthousiast. Na elke workshop ging ik naar huis met nieuwe inspiratie. Ze is nuchter, praktisch en respectvol in haar aanpak. Iedereen die een boek wil gaan schrijven adviseer ik daarom Maria in te schakelen en deel te nemen aan haar schrijversworkshop.

Angela Poppelaars

 

Als beginnende schrijfster heb ik maanden gezocht naar iemand die mij zou kunnen helpen bij het afmaken van het boek. Met een zeer scherpe en kritische blik was Maria in staat direct alle overbodige en onduidelijke stukken eruit te pikken. Dit zodat het boek veel prettiger en duidelijk te lezen is voor de lezer. Maria is een zeer intelligente en kundige redacteur en schrijfster en ik ben haar ontzettend dankbaar dat zij, zonder hier enorme bedragen voor te vragen, mij weer heeft geïnspireerd verder te gaan met het boek. Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer, maar na het ontvangen van haar tips en adviezen, kan ik nu weer met een frisse start het boek tot leven laten komen.

Irme

 

 

Meer info over de schrijfworkshops en de redactie:
Voor de schrijfworkshops (kosten 25 euro) kun je je aanmelden via de contactpagina. Als je de voucher uit het boek ‘Hoe schrijf ik een bestseller?’ inlevert, is de schrijfworkshop gratis. Een kopie van de voucher wordt ook geaccepteerd (of je kunt het boek laten zien). De voucher geeft ook recht op 50 procent korting op volledige manuscripredactie. De meeste manuscripten die ik toegestuurd krijg zijn niet klaar voor publicatie, ik heb gemiddeld 3 kritische opmerkingen per pagina en soms veel meer. Investeren in redactie vooraf is geen overbodige luxe. De kans dat je manuscript daarna opgepikt wordt door 1 van de bekende uitgevers is veel groter. En anders is het goed geredigeerd, voor het geval dat je het zelf uitgeeft of via 1 van de kleinere uitgevers die vaak weinig tot niets aan redactie doen. Veel beginnende schrijvers investeren niet in professionele redactie omdat het vaak duizenden euro’s kost. Ze debuteren met boeken vol fouten en worden vervolgens afgekraakt door recensenten. Ik vind het heel belangrijk dat manuscriptredactie voor iedereen betaalbaar is, daarom reken ik veel lagere tarieven dan gebruikelijk. Stuur een mail als je een exacte prijsopgave wilt, want dat hangt van de dikte van het manuscript af. Meestal ben ik binnen 2 weken klaar met de redactie en dan maken we een afspraak voor een persoonlijk gesprek van 2 uur, waarin we mijn feedback pagina voor pagina bespreken en ook over de uitgevers en de promotie gaan praten. Voor dit gesprek reken ik niets extra’s.
Verwacht een eerlijke feedback en uitgebreide redactie, van tikfouten tot dialogen die strakker kunnen en van grammaticale fouten tot aangeven wat onlogisch is. Bij alles wat niet duidelijk is, zet ik aan de zijlijn mogelijkheden hoe dat verbeterd kan worden.
Ik heb vele tientallen auteurs begeleid in zo’n beetje alle genres: waargebeurd, thrillers, romans, kinderboeken, chicklit, managementboeken, fantasy, young adult… Elk genre heeft zijn eigen valkuilen. Verschillende manuscripten die ik heb begeleid zijn uitgegeven door gerenommeerde uitgevers. Bestsellers in eigen beheer zijn relatief zeldzaam, maar tot mijn vreugde hebben een aantal cursisten het met een goed boek en slimme marketing voor elkaar gekregen.